Wybór dobrej kawy ziarnistej wbrew pozorom nie jest wcale taki prosty. Stojąc przed półkami sklepowymi, dostrzeżemy niezwykle bogatą ofertę tych produktów. Jednak istnieje pewien wyznacznik, który pomoże nam podjąć właściwą decyzję w tej dziedzinie.
Arabika i Robusta
Kiedy stajemy przed dylematem, jaką kawę ziarnistą wybrać, trzeba pamiętać o ważnej sprawie – pojęcie to jest subiektywne. Doskonała kawa jest przecież dopasowana do codziennych potrzeb i gustu smakowego. A to jest kwestia indywidualna każdego z nas. Trzeba też pamiętać, że smak kawy jest zależny od takich czynników jak jej jakość, świeżość ziaren, kraj pochodzenia czy też sposób palenia. Jedni wolą kawę o nucie orzeźwiającej i owocowym posmaku, inni z kolei są amatorami smaków o zabarwieniu czekoladowym. Do najbardziej znanych kaw ziarnistych należy Arabika i Robusta. Ta pierwsza jest uprawiana w Brazylii, Kolumbii i Afryce równikowej. Natomiast Robustę hoduje się w krajach Azjatyckich oraz na terenie Afryki Środkowej i Zachodniej. Czym się od siebie różnią i jak na jakość kawy wpływa ich mieszanie?
Kawa dostosowana do indywidualnych potrzeb
Arabika uchodzi za kawę o wyjątkowych walorach smakowych. Jest droższa od Robusty, ponieważ jej uprawa wymaga większego nakładu sił i środków. Jeśli chodzi o walory Arabiki, to przede wszystkim należy wymienić znakomity aromat. Niestety nie należy ona do kaw mocnych. Natomiast kawa ziarnista Robusta smakowo nie jest zbyt atrakcyjna, ale za to jest bardzo mocna. Z tego względu te dwa rodzaje kawy często miesza się ze sobą. Wówczas można uzyskać w miarę mocny napój o niezwykłych walorach smakowych i unikalnym aromacie. Zazwyczaj stosuje się mieszanki pół na pół. Przy zakupie tego rodzaju kawy należy pamiętać, że im więcej jest Robusty, tym kawa będzie mocniejsza. Czysta Arabika będzie świetnym napojem dla osób borykających się z problemami ciśnieniowymi. Natomiast Robusta, to znakomity wybór dla tych, którzy mniejszą uwagę przywiązują do smaku, za to potrzebują każdego ranka mocnego przebudzenia.